מבחן דרכים: מקסוס אי-יוניק 6

מקסוס אי-יוניק 6 נחת בישראל במהלך השנה האחרונה והוא אחד הקרוסאוברים הסיניים המסקרנים ביותר בשוק הישראלי כעת. לקחנו אותו למבחן מקיף

בשנת 2021, עת כבשה טסלה בסערה את שוק החשמליות בישראל, נחתו כאן גם מספר מותגים חשמליים חדשים, הרבה לפני המועד בו חשבנו שהשוק הזה יצמח כפי שצמח בתקופה מאז. אחד המותגים האלו הוא מקסוס, יליד לקונצרן SAIC הסיני (שהוא גם, על הדרך, בעל הבית של MG שאנחנו מכירים היטב בשוק החשמלי בארץ).

בכל מיני מקומות בעולם, מקסוס מוכרת קשת רחבה של דגמי בנזין, הייבריד, פלאג אין וחשמליות. ארצה, היא מיובאת על ידי צ'יינה מוטורס – אחת מיבואניות האוטובוסים והצמ"ה הגדולות בשוק הישראלי – וכהחלטה אסטרטגית, בחברה החליטו לייבא ארצה אך ורק את דגמי מקסוס החשמליים. ב-2021, המקסוס אי-יוניק 5 עם שבעת המקומות הגיע להפריך את השממה בעולם החשמליות עם יותר מ-5 מקומות, וב-2022 החברה עיבתה את הליין שלה בישראל – באמצעות המקסוס אי-יוניק 5 פלוס (הוא מיניוואן זהה לאי-יוניק 5, עם סוללה גדולה יותר ושישה מקומות), ובאמצעות המקסוס אי-יוניק 6 – קרוסאובר חשמלי גדול, שלשמו התכנסנו במבחן זה.

מתוך ערוץ היוטיוב של מגזין פלאג מג

לוויתן סיני

המקסוס אי-יוניק 6 הגיע ארצה לפני מספר חודשים, והוא יצר המון רעש בקהילת הרכב החשמלי. זהו הקרוסאובר הסיני הגדול הראשון שנחת בישראל ב-2022, הוא גם הראשון שנחת בארץ בסגמנט המדובר שאינו מבוסס על פלטפורמה חשמלית חדשה אלא על גבי פלטפורמה משותפת עם דגמי בנזין ופלאג אין (שכאמור, אינם נמכרים בארץ). בעוד המתחרים שלו הלכו על קצוות – עתידני מאוד או סולידי מאוד, במקסוס הלכו על נקודה מעניינת באמצע.

היה מעניין לראות את הפידבק על עיצוב הרכב לאורך מבחן הדרכים: לא היו תגובות קיצוניות, אך ניתן היה לחלק אותן באופן גס לאלו שמצא חן בעיניהם ואלו שפחות. אחת התגובות הנפוצות שהיו רלוונטיות לשני צדי המתרס הייתה שיש משהו לווייתני בעיצוב שלו, והאמת? זה גם מה שאני חשבתי בפעם הראשונה שראיתי אותו. העיצוב שלו מעוגל במידה, עם אלמנטים מובהקים של רכב חשמלי כדוגמת החזית האטומה כמעט לגמרי (על אף השורשים המשותפים לדגמי בנזין עם גריל פתוח מלפנים), והדבר שהוא הזכיר לי היה לווייתן חביב כמו בספרי ילדים מצויירים.

מקסוס

מה שעוד אפשר להגיד על העיצוב של המקסוס הוא שמעולם לא נתקלתי ברכב שהיה כל כך לא פוטוגני. למרות יכולות הצילום המופלאות של המנהלת הטכנית והאומנותית של המגזין – אירה – לא הצלחנו בשום צורה ודרך להעביר איך זה נראה באמת, בעיניים. חוסר הפוטוגניות של המקסוס אי-יוניק 6 אינו שלילי – כי גם בתמונות הוא נאה ונעים בעיצובו, הוא פשוט לוקה בחסר – ומשום מה, התמונות לא מעבירות במלואן את איך שהוא נראה, והוא נראה לא רע בכלל.

בעיה נוספת שהתגלתה לנו במהלך הצילומים היא שהתמונות גם לא מעבירות עד כמה שהוא גדול. אנחנו משתדלים לא להתעסק בנתונים "על הנייר" עם מספרים מדוייקים ויותר להעביר תחושות, ולתחושתנו – המקסוס אי-יוניק 6 הוא בהחלט מתמודד ראוי למימדים פיזיים נדיבים במיוחד בסגמנט הזה של קרוסאוברים חשמליים גדולים, הן מול האופוזיציה מבית והן מול התחרות מהמזרח הרחוק ומאירופה. יש בו  ה מ ו ן  מקום מלפנים, מאחור ובתא המטען. התמונות, כאמור, מתקשות משום מה להעביר את זה – ורצוי לצפות בוידאו בכדי לנסות ולהבין את המימדים הגדולים של הדגם.

בחלקו האחורי, המראה קצת פחות לוויתני וחמוד וקצת יותר קרוסאוברי שגרתי. פס הלד לכל אורך דלת תא המטען, לצד הכיתוב של מקסוס, נראה חמוד וסולידי, ובסך הכל – אחרי שהתרגלנו לחמידות של החזית ולשרירים של הרכב מהצד, החלק האחורי סוגר את אזור העיצוב עם אקורד סיום שגרתי ועם הנאה מהתבוננות ברכב ובמספר אלמנטים קטנים נוספים, כמו פסי הניקל או פתחי "האוורור" של מכסה המנוע מלפנים, הם ככל הנראה שריד לפלטפורמה המשותפת.

מקסוס

מה שקורה מבפנים מאוד מוכר לי…

מי שהתנסה ברכבי מקסוס האחרים (ובמידת מה גם בדגמי MG) ירגיש בבית. ההגה הגדול של מקסוס עם סידור הכפתורים המוכר קיים גם כאן, המולטימדיה (החדשה) במרכז, לוח השעונים הדיגיטלי במרכז עם אותם התפריטים המוכרים של המקסוס אי-יוניק 5 פלוס – הכל מאוד מוכר וידוע. זוג הכיסאות הקדמיים מתכווננים חשמלית (רק מושב הנהג מתכוונן לגובה) ללא זכרונות, אך עם חימום מושבים. במרכז ישנה קונסולה עם תא אחסון בודד בין המושבים בגודל סביר, משטח טעינה אלחוטית (שימו לב לבדוק שהנייד שלכם תומך בטעינה שכזו!), אזור השליטה במערכת ההינע החשמלית ומערכות הבטיחות (עליו נדבר בהמשך), ידית השליטה על הגיר, ומאחורי כל הסיפור הזה ישנו אזור אחסון קטן נוסף, שמכיל בתוכו את מנגנון המולטימדיה בהתקנה מקומית. ישנו מספר סביר של תאי אחסון מלפנים לצד תאורת אווירה חביבה אך בסיסית בכמה עשרות גוונים.

מאחורנית יש לנו טונות של מקום. כאמור, אנחנו מדברים על בסיס התחושה שלנו ולא על בסיס נתונים על הנייר או בהשוואה לדגמים אחרים, אך אין כאן אפילו זכר לעובדה שמדובר בדגם שמתבסס על פלטפורמה משותפת בדמות התעלה בין מושבי הנוסעים. למעשה, זהו אחד הרכבים היחידים שנבחנו בפלאג מג מסגמנט זה במסגרתו ניתן היה להושיב שלושה מבוגרים במידת נוחות מסויימת – אם כי, כרגיל, לשניים יהיה הרבה יותר נוח. יש לנו פתחי מיזוג מאחורנית, לצד שקע 12 וולט ושקע USB שתומך בקצב טעינה של 5 וולט. גם כאן יש מידה סבירה של תאי אחסון, ואהבנו מאוד את כל האזור הזה – שלצד המרווח האדיר, מסיים את האזור עם סאן רוף ענק שעושה את דרכו כמעט אל מעבר לראשי הנוסעים מאחורנית. מנגד, פחות אהבנו את הספרטניות והעדר הפינוקים.

מקסוס

תא המטען פה ענק. זה לא שבדרך כלל יש בעיה עם תאי המטען של הקרוסאוברים החשמליים הגדולים, אבל הוא גדול אפילו ביחס למה שהתרגלנו. יש כאן מספר מדפים קטנים ונקודות עיגון, לצד מגירה מתחת לרצפה – כמיטב המסורת – במימדים אדירים, שהיא כנראה הגדולה ביותר מסוגה שפגשנו. יש שם מקום לערכת ניפוח, כבל טעינה, כבל טעינה משקע ביתי, ועוד שלל פיצ'פצ'קס שאנשי מקסוס הכניסו לשם. כל המקום הזה השאיר אותנו עם תהיה אחת – למה, למען השם, לא לנצל את המקום הזה בשביל גלגל ספייר במקום ערכת ניפוח?

מקסוס

תא המטען נפתח חשמלית באמצעות כפתור עם מיקום מעניין – מתחת לוישר – או באמצעות לחיצה על כפתור בשלט. הפתיחה והסגירה שלו איטיות במקצת, ואין כאן דוושה וירטואלית, אך כנראה שאין לנו אפשרות להסביר כמה הוא גדול ונוח במילים – וגם לא לחלוטין בוידאו של המבחן. דבר אחד מוזר תפס אותנו עם המקסוס אי יוניק 6 – מאיזו שהיא סיבה, ישנו חריץ מעל ללוחית הרישוי. החריץ הזה גרם לנו לחשוב במקור שהוא זה שפותח את תא המטען, אבל הוא קטן מידי לאצבעות אדם ממוצעות, ונותרנו מסוקרנים למה הוא תפקידו האמיתי.

למרות הספרטניות המסויימת של תא הנוסעים והעדר של הרבה פינוקים – מילה טובה כאן חשוב לנו לתת למערכת המיזוג: הפרט הטריוויאלי הזה כמעט בכלי רכב בישראל הוא משהו שכנראה חשבו עליו לעומק במקסוס – ולמרות מזג אוויר חם להחריד שכמעט לאורך כל המבחן עקף את ה-32 מעלות, המזגן פה עובד בצורה פנומנלית, וקירר לנו את הצורה בתוך דקות בודדות, גם כאשר הרכב עמד זמן רב בשמש הקופחת, סגור לחלוטין. גם הווילון של הסאן רוף הענק מבודד אותו בצורה מצויינת, בעמידה במקום ובנסיעה.

מקסוס

למערכת המולטימדיה רצינו גם כן להתייחס באופן קונקרטי במסגרת המבחן. מדובר במערכת חדשה, עם מסך גדול ומפונפן, אלייה מחוברת מעין מערכת אנדרואיד בהתקנה מקומית אשר יושבת מאחורי הקונסולה המרכזית, בתא אחסון נסתר עם שקע 12 וולט ושקע USB שמאכלס את המערכת לעיל. מצד אחד מדובר במסך גדול ויפה עם פונקציות שליטה רחבות ברכב, והמצד השני – כמקובל אצל הסינים – התפעול לא אינטואטיבי ומעט מסורבל. יש כאן אפל קאר פליי (לא ניסינו כי אנחנו עם אנדרואיד), יש כאן את אותה המערכת המובנית – ובין השאר יש בה גם ווייז מובנה, שמבחינתנו – אם אין אנדרואיד אוטו, שלפחות יהיה וויז מובנה.

הוויז עובד אחלה, הטענה שלנו כאן היא למסך עצמו שדורש לחיצות החלטיות בחלק מהזמן. לצד כך, מקסוס השקיעה במערכת מצלמות ה-360 מעלות, והיה להם כל כך חשוב להראות את ההשקעה הזו – שכאשר אתם נוסעים במהירויות של סביב ה-25 קמ"ש ומטה, ומעוניינים לפנות ימינה או שמאלה ע"י הפעלת האיתות – על מסך המולטימדיה הגדול והמפונפן משתלטת תצוגת השטח המת – היא מצלמה שמצלמת בזווית של 90 מעלות מהנהג את כל מה שתרחש באותה הנקודה. קצת מציק כאשר נעים בתנועה צפופה ומסתמכים על הוויז, ומנגנון זה כפי שנמסר לנו מאנשי היבואנית נמצא בשלבי עדכון ועידון, אך היינו מעדיפים להיות בטוחים ולפספס פניה מאשר לא לפספס פניה אבל חלילה לפספס מישהו שעקף אותנו מימין בשלב זה בדיוק.

מקסוס

יישור קו במרבית המערכת החשמלית

המקסוס אי-יוניק 6 מגיע עם המערכת החשמלית שאנחנו מכירים מגרסת ששת המושבים של האי-יוניק 5 פלוס, והיא מכילה סוללה בגודל של 70 קוט"ש, מנוע חשמלי בהספק של 174 כוחות סוס שמניע את הגלגלים הקדמיים. הטווח המוצהר של הדגם עומד על 354 קילומטרים לשימוש משולב (במקסוס מפרטים גם טווחים עירוניים – 452 ק"מ מוצהרים, וטווחים משולבים – 560 ק"מ). 

להרחבה בנושא קוט"ש, קילו וואט ועוד – מומלץ לעיין במילון המושגים החשמלי

באופן מפתיע, הטווח שאנחנו השגנו במהלך המבחן עומד על 367 ק"מ. זו לא פעם ראשונה שבה הטווח שאנחנו משיגים מתקרב לטווח המוצהר מלמעלה, אך הופתענו במקרה זה ממספר סיבות – הטווח המוצהר של האי-יוניק 6 הוא עפ"י תקן NEDC הסיני שהוא תקן מקל יחסית, ובנוסף – בחנו כבר את האי-יוניק 5 פלוס שמכיל מערכת זהה, עם מעט יותר משקל – והוא השיג תוצאה מעט טובה יותר. את ההבדל יש לתלות, כנראה, בעובדה שמזג האוויר בזמן המבחן הזה היה חם באופן קיצוני, ובנוסף – ייתכן מאוד שהמבנה הקרוסאובר של האי-יוניק 6 משפיע במעט על התנגדות הרכב. 

מקסוס

בכל מקרה, וכמו במקרים רבים אחרים, אפשר בהחלט להגיע לטווח טוב יותר – זאת על ידי שימוש נכון במערכת הרגנרציה והיכרות עם הרכב. למקסוס אותה מערכת בלימה רגנטיבית שאנחנו מכירים מהדגמים האחרים, אשר מספקת 3 דרגות שליטה והיא בעצם היעילה ביותר מבין התחרות הסינית שאנחנו מכירים – במקרה של האי-יוניק 6, היא אפילו עלתה ברמה במקצת.

אם בעבר בדגמי מקסוס היינו צריכים להתחיל לחפש כפתור פיזי כלשהו באזור של ההילוכים, הרי שכעת מקסוס הטמיעו את הבלימה הרגנטיבית בתוך ידית ההילוכים, וזה הרבה יותר קל ונוח. שלושת הרמות מתחלקות לשמותיהן 1, 2 ו-3, כאשר 1 היא הבלימה הרגנטיבית הקלה ביותר, 2 בינונית ו-3 היא סוג של 60% נסיעה בדוושה אחת. בין שחרור דוושת ההאצה לכניסתה של המערכת הרגנטיבית לפעילות חולפת שניה תמימה, אך מתרגלים לכך – והמערכת הזו יעילה ונוחה מאוד לשימוש בהשוואה לנבירה אין סופית בתפריטי המולטימדיה בכדי לקבוע את העוצמה של הרגנרציה.

הטענה היחידה שלנו למערכת החשמלית כאן היא הטעינה: הטעינה המהירה מגיעה דיי כסטנדרט המקובל של 100 קילו וואט, אך הטעינה הביתית מבוצעת בקצב מקסימלי של 6.6 קילו וואט. כמו במקרה של הפוטוגניות של הדגם, לא מדובר פה בבעיה חמורה, אלא במשהו שקשה לנו לעכל במידת מה, כאשר מרבית האופוזיציה של הדגם כבר מגיעה לפחות עם אופציה לטעינת 11 קילו וואט. לא מדובר פה בדיל ברייקר מבחינתנו, אבל זה בהחלט משהו שצריך לקחת בחשבון אם אתם נוסעים 300 ק"מ ביום וצפונה מכך, ביחס לתשתית החשמל הביתית שלכם. מי שנוסע מרחקים של עשרות קילומטרים בודדים ביום ומעט יותר מכך, לא צריך להיות מוטרד.

מקסוס
שקע הטעינה נוח ונמצא מעל לגלגל הקדמי ימני, אבל למה למען השם אין תאורה???

איך זה נוסע?

אז אחרי שראינו את איך שהוא נראה, איך הוא מבפנים, והכל – הגיע הזמן להניע ולנסוע. אין כאן איזו שהיא בשורת ענק, וממש כפי שהורגלנו משני הדגמים הקודמים שבחנו – כך גם המצב עם המקסוס אי-יוניק 6: זהו קרוסאובר חשמלי גדול, נעים ונוח לנסיעה, בלי יותר מידי יומרות ספורטיביות ובלי יותר מידי הבטחות לתאוצה מוחצת איברים והתנהלות מסיטת ראשים בנהיגה דינמית.

המנוע של 174 כוחות הסוס תפור היטב למימדים האלו, כפי שהיה במקרה של המיניוואנים, ולמרות שהוא מרגיש על הצד החלש במקצת – לא קרה מצב במסגרתו לא היה לו מספיק כוח בשביל לדחוף אותנו קדימה בעקיפות. התאוצה כאן מ-0 ל-100 קמ"ש אורכת קצת מעל ל-9 שניות, וסביב ידית ההילוכים ישנם מספר כפתורים – שאחד מהם שולט גם על מצבי הנהיגה ברכב.

מקסוס

אלו מתחלקים כמיטב המסורת במקסוס בפרט ובקטגוריה בכלל למצב אקו החסכוני, מצב נורמל ה… נורמלי, ומצב ספורט. ההבדל העיקרי בין המצבים הוא בתחושה שמתקבלת מדוושת התאוצה, אשר מתחדדת משמעותית במצב ספורט, וכמובן העדינות והנעימות שלה במצב אקו שנועדה לשמור על כמה שיותר אחוזי סוללה לאורך כמה שיותר זמן.

הבולמים של המקסוס אי-יוניק 6 הם קצת על הצד הקשיח, ומרגישים את זה בעיקר בעיר. לא מדובר במתלים עם נוחות היסטרית ורכות שוברת עצמות על במפרים, או על כאלו שישברו לכם את העצמות דווקא בשימוש עירוני אבל יככבו בנסיעות דינמיות ויותר טכניות – אלא בבולמים שממוקמים במקום טוב באמצע. כל עוד אתם נוסעים בצורה שגרתית וסטנדרטית, לא יהיו יותר מידי תלונות עליהם, פרט לעובדה שהם קצת על הצד הקשיח באופן כללי.

היה מאוד מעניין לנהוג ברכב הזה ולגלות שגם באי-יוניק 6 נשמרו התכונות המרגיעות והנעימות לנהיגה של דגמי מקסוס האחרים שבחנו וכיצד הקו הזה של נסיעה רגועה וחלקה בסך הכל חוצה את הדגמים החשמליים של החברה. אם אתם מחפשים רכב חשמלי עם אוריינטציה ספוטריבית מטורפת וחורכת פניות – המקסוס אי-יוניק 6 הוא בהחלט לא הדגם בשבילכם, אבל לשימוש יום יומי שגרתי – הדגם הזה בהחלט נותן עבודה מצויינת בדיוק כפי שניתן לצפות ממנו.

מקסוס

סופו של יום

מחירו של המקסוס אי-יוניק 6 עומד על כ-198,000 שקלים לפני אגרות, כאשר נכון לכתיבת שורות אלו – היבואנית צ'יינה מוטורס מספקת גם עמדת טעינה כלולה במחיר. המחיר הזה ממצב אותו בנקודה שהיא קרובה מאוד לצמרת ההיצע מבחינת המחיר, גם ביחס למתחרים מבית וגם ביחס לתחרות האירופאית או לזו מהמזרח הרחוק, לכל הפחות ברמות הגימור הבסיסיות.

במחיר זה הוא מציע מרווח פנים אדיר, עיצוב מעניין ולא שגרתי – אבל גם לא חריג, ונסיעה נעימה ונוחה בסך הכל. תא הנוסעים הספרטני במקצת מכיל בדיוק את מה שהיינו מצפים מרכב חשמלי במימדים אלו, וגם על המחיר יש באפשרותנו להתלונן עד מחרתיים – אך האמת היא שבהתחשב במצב השוק והשמועות העיקשות על עליות מס בתחילת 2023, לא נתפלא כלל אם המתחרים יתחילו ליישר קו בכל הנוגע למחיר דיי מהר, אפילו לקראת סוף השנה הנוכחית.

כקרוסאובר חשמלי ראשון בארץ של היצרנית ושל היבואנית, המקסוס אי-יוניק 6 עושה בסך הכל עבודה טובה מאוד, ומחדד באופן דרמטי את הבדלי הגישות בין היצרניות הסיניות, בדיוק כפי שהורגלנו בעולם רכבי הבנזין בתחרות של היצרניות המסורתיות. יש כאלו שישללו אותו מראש מפאת מחירו, אך מי שמחפש קרוסאובר חשמלי גדול ומרווח עם טווח טוב, מראה לא שגרתי (ויש אותו אפילו בכחול ובאדום מגניבים!), רצוי לו בהחלט לפחות להביט בעיניו במקסוס אי-יוניק 6. הוא לא מושלם, וגם על המחיר אפשר כאמור להתלונן, אך הוא מספק מענה שלם ויעיל למי שטרם מצא את עצמו במסגרת אפשרויות הבחירה בסגמנט הקרוסאוברים הסיניים הגדולים.

יש קבוצה נבחרת שקיבלה למבחן הזה גישה לפני כולם! רוצים גם? הצטרפו לקבוצת הטלגרם של מגזין פלאג מג ותקבלו גם אתם את העדכונים הכי חמים, המבחנים הכי חדשים והחדשות הכי חשובות ראשונים!

מתלבטים לגבי מעבר לרכב חשמלי? המדריך לרכב חשמלי יעשה לכם סדר!

מה דעתכם על המקסוס אי-יוניק 6? בואו לדבר איתנו על זה בקבוצת הפייסבוק של מגזין פלאג מג – עוברים לרכב חשמלי

מקסוס

טכני:

גודל סוללה: 70 קוט"ש

הספק: 174 כ"ס, הנעה קדמית

טווח חשמלי במבחן הדרכים: 369 ק"מ

טעינה: עמדה ביתית / ציבורית – עד 6.6 קילו וואט, טעינה מהירה – עד 100 קילו וואט

שגרת טיפולים: 30,000 ק"מ או כל שנתיים

מחיר: 198,000 ש"ח, אגרת רישוי – 530 ש"ח

אחריות: 5 שנים או 100,000 ק"מ על הרכב, 8 שנים או 160,000 ק"מ על הסוללה

שירות: רשת מרכזי שירות של חברת צ'יינה מוטורס ברחבי הארץ

מקסוס