בעוד שעולם הרכב החשמלי גועש בישראל וזוכה להתעניינות נרחבת בימי שגרה, עולם הרכב הכבד, בארץ כמו גם בעולם, עודנו נותר בתחומי הבעירה הפנימית. בעוד שטווח של כ-500 ק"מ או טעינה מהירה בת חצי שעה-שעה ברכב פרטי הינם דברים שכבר נמצאים בשגרה, בתחום הרכב הכבד – וביתר שאת בעולם המשאיות – מדובר במספרים בעייתיים, בעיקר היות וכל זמן שבו משאית לא עובדת – זה זמן שבו היא לא מכניסה כסף.
בנוסף, ובניגוד לתחום הרכב הפרטי – עולם הרכב הכבד נמצא בעיצומה של המלחמה שצפויה לקבוע את עתידו: האם משאיות העתיד יונעו גם הן בחשמל או במימן. בתחום הרכב השליטה של החשמל דיי מוכיחה את עצמה, ועל אף שעוד מוקדם לומר אם מדובר בשלב ביניים או בעתיד עצמו – בעולם המשאיות שתי הטכנולוגיות שרירות וקיימות: לפני מספר חודשים בלבד לקחנו חלק בהשקת משאית המימן החדשה של יונדאי בישראל לצד השקת תחנת תדלוק המימן הראשונה בישראל, ובין לבין אנחנו גם מתוודעים לעוד משאיות חשמליות שמטיילות להנאתן בכבישי ישראל. מדובר כמעט תמיד בניסויים מטעם היבואניות המקומיות והיצרניות, והתחום הזה עודנו צריך להבין בישראל איך מתאקלמים לטכנולוגיה החדשה.
אביזרים למשאיות עוד אין לנו – אבל כאן תמצאו רשימת אביזרי חובה לחשמלית החדשה שלכם!
אבל היצרניות לא יכולות לשקוט על השמרים, בוודאי לא כאשר רואים את המהומה שמתחוללת בשוק הרכב הכבד האמריקאי מאז שטסלה סמי יצאה לשוק באופן רשמי. משאית זו אומנם לא צפויה לעשות את דרכה לאירופה בקרוב, אבל ביבשת הישנה יש מספיק יצרניות שרצות קדימה במלחמתן לתפוס את הבכורה בעולם המשאיות החשמליות: וולוו, סקניה, מאן, דאף וכמובן מרצדס. את המרצדס EQV – מסיע הנוסעים המסחרי אנחנו מכירים, המרצדס ספרינטר החשמלית צפוייה להגיע ארצה בחודשים הקרובים, וישנן אף מספר קטן של דגמי אקטרוס חשמליים שנמצאים כאן בניסויים. היצרנית מדווחת כעת על חשיפה רשימת של מה שצפוי להיות משאית הדגל החשמלית של החברה – המרצדס אקטרוס 600 החשמלית.

אז נכון, האקטרוס החשמלית לא באמת תתחרה ראש בראש בטסלה סמי ממגוון רחב של סיבות – אבל אחרי מה שטסלה עשתה בתחום הרכבים הפרטיים, לא פלא שיצרניות מסורתיות מסתכלות לכיוונה ברצינות גם כאשר מדובר ברכב כבד. אבל משאית זו כן תנסה לתת מענה למי שמחפש לעבור מהינע דיזל מזהם להנעה חשמלית נקייה, עם מספר כוכביות…

לטענת מרצדס, האקטרוס 600 החשמלית צפויה לאפשר טווח מוצהר של מעל ל-500 ק"מ. למעשה, אב טיפוס של המשאית ביצע בחודשים האחרונים מסע מדיסלדורף לחבל טירול – באורך של 530 ק"מ, עם גורר של 20 טון מאחוריו – נתון מרשים במיוחד בהתחשב במשקל האדיר ובהשפעה הנרחבת של תוואי הדרך, מזג האוויר ואופן הנהיגה על הנסיעה. ניסוי דומה ערכו במרצדס עם ה-EQXX החשמלית.

לאקטרוס 600 החשמלית 3 סוללות ענק, כל אחת בגודל 207 קוט"ש (לשם השוואה – לג'ילי ג'יאומטרי C סוללה בגודל 70 קוט"ש). 621 הקוט"ש האלו אמורים לקחת את ראש הגורר הזה, שכרגע צפוי להימכר אך ורק בתצורת 4X2 (תצורת "סינגל"), למרחק של מעל ל-500 ק"מ עם משקל כולל של 44 טונות. על הנייר ולמי שאינו מעורה בפרטים מדובר ככל הנראה בנתון מרשים – אך משקלה העצמי של המשאית עומד על 20 טונות, מה שאומר שהיא תוכל "להעמיס" בצורה כזו או אחרת לכל היותר 24 טון על הגורר, לא כולל המשקל של הגורר עצמו. זהו משקל גבוה באופן משמעותי לעומת הטסלה סמי, שבגרסתה הבכירה ביותר מגיעה למשקל של כ-14 טונות.
להחרבה בנושא גודל סוללה, קצב טעינה ועוד – בקרו במילון המושגים החשמלי ובמדריך לעמדות טעינה!

יחד עם זאת חשוב לזכור שהאקטרוס 600 החשמלית מיוצרת לשוק האירופאי, שם הרגולציה שונה לחלוטין מהרגולציה האמריקאית לרכב כבד והתצורה השולטת בשוק זה באופן בלעדי היא תצורת ה-"Cab Over" (תא הנהג ממוקם במשאיות אלו מעל למנוע ולא מאחורי כמו במשאיות האמריקאיות). אבל העיצוב של האקטרוס 600 החשמלית רחוק מאוד מכל דגם אחר של מרצדס בגזרת הרכב הכבד – חשמלי או בעל מנוע בעירה פנימית – שראינו עד כה… ההספק המקסימלי של האקטרוס 600 החשמלית עומד על 804 כוחות סוס – הספק מרשים במיוחד לתצורת 4X2.

מרצדס מצהירה כי במידה וינהגו במשאית בהתאם לדרישות המנוחה המקובלות ברחבי אירופה, ניתן יהיה לגמוע איתה מעל ל-1000 ק"מ ביום. איך משיגים את זה? כבר מהמפעל, המרצדס אקטרוס 600 החשמלית תציע יכולת טעינה דיי מטורפת של 400 קילו וואט, מה שצפוי לאפשר טעינה מ-20% ל-80% בחצי שעה בלבד (להזכירכם – מדובר בסך הכל במעל ל-600 קוט"ש!). זאת ועוד – היצרנית מבטיחה כי המשאית תאפשר תמיכה – בהתאם לדרישת הלקוחות – ב-MCS (ר"ת – Megawatt Chargers), שכשמו כן הוא – מטען שמאפשר טעינה לא בקילו וואטים אלא במגה-וואטים (מטענים שיאפשרו טעינה בקצב של מעל ל-1000 קילו וואט). הטכנולוגיה הזו עוד רחוקה משימוש הציבור, אך מי שיבחר להזמין את האקטרוס 600 החשמלית עם יכולות אלו, יוכל בעתיד לטעון אותה במהירות מסחררת, אולי כזו שתאפשר אפילו להשוות את זמני הטעינה לזמני תדלוק סולר…

ראשוני ראשי הגורר האלו צפויים להגיע לכבישי אירופה כבר באמצע שנת 2024, כאשר בשלב זה לא ברור אם נראה אותן בכבישי ישראל מתישהו בעתיד הקרוב. גם המחיר כאן לא צפוי להיות זול כלל – ובדרך כלל מחירן של משאיות חשמליות עומד על בערך פי 8 ממשאית דיזל מקבילה. פה, מדובר על הדגם הבכיר ביותר בהיצע החשמלי של מרצדס, כך שלא נתפלא אם המחיר יהיה גבוה אף יותר מכך. בתקווה שנזכה בקרוב לימים שקטים יותר, נעדכן גם בנושא הגעתה של האקטרוס 600 החשמלית ארצה.
רוצים להישאר מעודכנים לגבי כל רכב חשמלי שמגיע ארצה? בקבוצת הטלגרם של מגזין פלאג מג תקבלו את כל העדכונים הרבה לפני כולם!
מה דעתכם על המהלך של קונצרן קיה-יונדאי בארה"ב? בואו לדבר על זה בקבוצת הפייסבוק הרשמית של מגזין פלאג מג – עוברים לרכב חשמלי
