מבחן רכב: סקודה סופרב היא מרכבי הפלאג אין הטובים ביותר בישראל

הסקודה סופרב פלאג אין נוחתת במבחן וידאו מקיף בפלאג אין ומציגה לנו איכויות שהופכות אותה לאחד מרכבי הפלאג אין הטובים כיום בישראל

קונצרן פולקסווגן מחזיק תחתיו אומנם קבוצה גדולה של יצרניות עצמאיות, כולן חוסות תחת המטרייה שלו, אך ליצרניות עצמן ישנה עצמאות מסויימת בגישתן לעולם החשמלי ולאופן הפיתוח של כלי הרכב הנוכחיים והעתידיים. הקונצרן מספק מגוון פלטפורמות, והיצרניות יכולות – בדר"כ – לבחור מה הן רוצות לייצר על בסיס זה, במגבלות מובנות מראש. 

ההיסטוריה של הקונצרן עם דגמי פלאג אין התחילה לפני שנים ארוכות, ואחת היציאות המעניינות שם הייתה הפולקסווגן XL1 היוקרתית והאולטרה חסכונית. נריץ קדימה לימינו אנו ונגלה שמעבר להתפרסות החשמלית הנרחבת של היצרנית הנושאת את שם הקונצרן, גם לסקודה – האחות הצ'כית והמעט יותר עממית – יש היצע לא קטן של דגמים רלוונטיים. את הסקודה אניאק בחנו ונותרנו עם רושם חיובי, הסקודה אוקטביה פלאג אין הייתה הראשונה בגזרת ההייבריד-פלאג אין של היצרן בישראל, וכעת הגיע הזמן לסיים את המבחנים של החבר'ה הצ'כיים (לעת עתה!) – עם המבחן המקיף ביותר בישראל לסקודה סופרב פלאג אין.

רשימת אביזרי חובה לרכב הפלאג אין הבא שלכם

מבחן הוידאו המקיף לסקודה סופרב iV – מתוך ערוץ היוטיוב של מגזין פלאג מג

עיצוב

סקודה מעולם לא נחשבה ככלת העיצובים המטריפים. באופן אישי, תמיד הרגשתי שמדובר ב"יפנית של האירופאיות" – הכל מאוד פונקציונלי, הכל מאוד מסודר וברור – אבל העיצוב לא נמצא בראש מעייניו של אף אחד בפראג אלא יותר מקובל כ"אם כבר, אז על הדרך". זה נכון לגבי לא מעט דגמים של סקודה, והסופרב לא שונה מכך – אבל, וזה אבל משמעותי – רכב המבחן שקיבלנו דווקא מצליח לצאת מהסיפור הזה לא רע.

רמת הגימור של הרכב – לורין קלמנט (על השם הזה – בהמשך) – היא הגבוהה בהיצע רכבי הפלאג אין ובסך הכל השנייה הגבוהה ביותר בהיצע הכללי של הסופרב (עוקפת אותה רק גרסת ההנעה הכפולה מונעת הבנזין). הרכב הזה מעוטר, בנוסף לתגיות לורין קלמנט, גם בג'אנטים גדולים ומרשימים, חלונות אחוריים מושחרים, עיצוב פשוט מטריף מבפנים (גם על כך בהמשך) וכל מיני נגיעות קטנות לאורכו ולרוחבו שמשלימות את המעבר של המראה האפרורי משהו לעיצוב ששורד היטב את השנים מאז הוצג (הדור האחרון של הסופרב הוצג ב-2015 ועבר מאז מתיחת פנים קלה).

דבר נוסף שמאוד אהבתי בעיצוב הוא העובדה שבלי לחפש את תגית ה-iV הקטנה על גבי דלת תא המטען אתם כנראה לא תדעו שמדובר בגרסת הפלאג אין. כן, היא מרשימה מאוד במראה שלה, אבל זו בהחלט עלולה להיות "סתם" סקודה מהישוב לעובר אורח תמים. גם הגריל כאן – למרות שמדובר ברכב פלאג אין – אטום לחלוטין בחלקו העליון, ועד שלא מתקרבים אליו – כלל לא שמים לב לכך.

סקודה סופרב פלאג אין

סביבת הנוסעים מלפנים

כשתבחרו להכנס, העיניים שלכם יקבלו סטירה: רכב המבחן הגיע אלינו עם ריפוד עור סופר איכותי בצבע קאמל שנראה פשוט מדהים, ולמרות שמדובר ברכב וותיק – העיצוב הזה, בדומה לעיצוב החיצוני, שומר על כוחו ומראהו בצורה מיטבית. זוג המושבים הקדמיים מתכווננים חשמלית במספר גבוה של כיוונים, כאשר לנהג ישנם שני זכרונות ולנסוע 3. אם תהיתם למה זה – הרי שאצל הנהג, את הכפתור של הזיכרון השלישי תופס כפתור "מסאז'". למה המרחאות? כי לקרוא לכרית גב תחתון שעולה ויורדת ומתנפחת שוב ושוב בצורה ספציפית זה לא בדיוק מסאז' לפי הספר…

ישנם המון תאי אחסון, גדולים כקטנים, יש משטח טעינה, יש מערכת מולטימדיה טובה, יש לוח שעונים דיגיטלי לחלוטין ומרשים (אם כי יכלו להשקיע קצת בגרפיקה ובעיצוב הכללי של התוכן שלו), יש את כל הפיצ'פצ'קס החמודים של סקודה בכל מיני נקודות כמו תופסן הפלסטיק הצמוד לשמשה שמחזיק כרטיסי ביקור,  ישנו סאן רוף, ואפילו – חימום וקירור במושבים. החימום מגיע ב-4 דרגות (3 עם עוצמה משתנה ומצב אוטומטי) והקירור עם 3 דרגות. מה חבל שאלו נשלטים כולם דרך מערכת המולטימדיה – אבל לפחות למערכת המיזוג יש פקדים עצמאיים ופיזיים משלה.

סקודה סופרב IV

סביבת הנוסעים מאחור

נדירים הם הרכבים שסביבת הנוסעים מאחור מעיפה לנו את הפוני בהם, אבל זה בדיוק מה שעשתה הסופרב פלאג אין. גם כאן העיניים מקבלות סטירה מהריפוד האיכותי והמהמם, וכשנכנסים – מגלים קודם כל שלמרות שמדובר ברכב מנהלים – יש כאן מרחב במידה שמזכירה קרוסאוברים גדולים. הרבה מקום לראש, הרבה מקום לשבת על המושבים האחוריים והסופר נוחים, ואת החגיגה הזאת מקלקלת (רק קצת) התעלה המאוד גבוהה בין שני צידי אחוריי הרכב. 

חוץ מהמרחב, תמצאו כאן גם וילונות (ידניים) לחלונות המושחרים ממילא, פתחי מיזוג עם שליטה על הטמפרטורה לנוסעים מאחור, שקע 230 וולט (!), זוג שקעי USB טייפ C לטעינה, משענת מרכזית עם מקום לכוסות ועוד מספר תאי אחסון. מוזר מאוד לומר את זה, אבל הנסיעה בחלקה האחורי של הסופרב הייתה נפלאה בדיוק כמו בחלקה הקדמי – ועל איך היא נוסעת נדבר בהרחבה בהמשך המבחן.

סקודה סופרב IV
המרחב מאחור מצויין ומפתיע אפילו ביחס לעובדה שמדובר ברכב מנהלים

תא המטען

תא המטען של הסופרב מגיע – כמיטב המסורת – בתצורה של דלת חמישית. למרות שמדובר ברכב פלאג אין, יש כאן נפח אחסון של 485 ליטרים מכובדים, עם סף טעינה קצת גבוה לטעמי – אבל עומקו של תא המטען מפצה על כך. אבל סקודה כמו סקודה לא "סתם" זרקה פה תא מטען, ותא המטען הזה מאובזר כל כך – שאשכרה תהינו האם לעשות לו קלוזאפ משלו במסגרת מבחן הוידאו לעיל.

אז מה יש לנו כאן? בראש ובראשונה פתיחה חשמלית במספר אפשרויות שגרתיות (תא נוסעים, כפתור, מפתח). לאחר מכן נגלה שיש לנו משני צידי תא המטען תאי אחסון סגורים נוספים, מספר סוגים שונים של וויי תליה וקשירה, מגירה נדיבה בגודלה מתחת לרצפת תא המטען, כפתורים לקיפול מהיר של המושבים האחוריים ושקע 12 וולט. אתם אפילו תמצאו כאן מעין מחיצות קטנות עם סקוץ' בתחתיתן שתוכלו לקבע על רצפת תא המטען, ולמנוע מכל מיני דברים להתגלגל ברחבי הבגאז' סתם כך.

סקודה סופרב IV
תא מטען גדול, ועמוס בפיצ'רים קטנים ויעילים

יחידת הינע ומערכת חשמלית, צריכת דלק

בדומה לסקודה אוקטביה פלאג אין, גם הסופרב מגיעה עם אותו מנוע 1400 סמ"ק מודגש טורבו שמשודך לגיר DSG בעל שש מהירויות. ההספק הכולל של כל החבילה הזאת מעט גבוה מהאוקטביה ועומד על 218 כוחות סוס, אבל ההנעה נותרת אותה הנעה קדמית, וזה אולי אחד העניינים היחידים ברכב שביאסו אותי – יצרניות שלא נופלות מסקודה כבר מציעות רכבי פלאג אין עם הנעה כפולה, ולא מאוד מורכבת, באמצעות זוג מנועים חשמליים (בינהם למשל הפיג'ו 3008 פלאג אין או ה-DS7 פלאג אין), וישנו אפילו הקיה ספורטאז' פלאג אין שמגיע עם תיבת העברה, דרייבשאפט וסרן אחורי הלכה למעשה בכדי לספק את ה-4X4 המבוקש. 

המערכת החשמלית מורכבת כאן מסוללה בגודל של 13 קוט"ש, אשר תספיק לטווח בפועל של 50 ק"מ. הטעינה מתבצעת דרך שקע טעינה שנמצא בחזית הרכב – בדיוק כמו שאנחנו אוהבים – מאחורי הגריל האטום, ולו זוג כפתורים – אחד שמאפשר תזמון של הטעינה לפי זמן שהוגדר במערכת המולטימדיה מראש, והשני הוא כפתור שחרור מהיר. מה חבל שברכב פלאג אין ברמת המחיר הזאת אין לנו תאורה בשקע הטעינה. הטעינה עצמה תתבצע בקצב מקסימלי של 3.7 קילו וואט, וגם כאן קצת הופתענו לרעה – רכבי פלאג אין ברמות המחיר האלו כבר יודעים כיום לספק יכולות טעינה של 7.4 קילו וואט בחלק לא קטן מהמקרים בגזרה זו של המחיר.

להרחבה בנושא גודל סוללה, קצב טעינה ועוד – מומלץ לעיין במילון המושגים החשמלי

סקודה סופרב 2024
גריל אטום לחלוטין שמסתיר מאחוריו את שקע הטעינה – הממוקם בחזית הרכב, ומהווה מיקום נוח במיוחד

נשים את שתי הטענת הקטנות האלו על הנורה בשקע הטעינה וקצב הטעינה בצד, ונגלה כאן משהו משמעותי וחשוב הרבה יותר: הסופרב פלאג אין היא בין רכבי הפלאג אין הראשונים בתקופה האחרונה להבחן אצלנו עם אפשרות כלשהי של שליטה על הרגנרציה. נכון, ראינו יכולות נרחבות שכאלו במרצדס GLA פלאג אין (היקרה משמעותית), אבל הסופרב מציעה את מה שמרגיש לנו כמו הדבר הקרוב ביותר אי פעם ברכב פלאג אין לנהיגה בדוושה אחת.

בנוסף לכך, לסופרב ישנו יתרון ענק נוסף שכמותו עוד לא ראינו: יכולות טעינה עצמית מהמתקדמות ביותר שיש כיום בשוק רכבי הפלאג אין. כן, טעינה עצמית קיימת בדגמי הפלאג אין של PSA וב-MG EHS פלאג אין, אבל כאן אנחנו לא סתם יכולים לטעון את הסוללה מפעילות המנוע, ולא סתם יכולים לבחור קילומטרז' מסויים שאליו היא תטען – הסקודה סופרב פלאג אין מאפשרת לנו לקבוע כמה אחוזים בפועל אנחנו רוצים לטעון מהסוללה באמצעות פעילות המנוע בדרגות של 20%! זה יתרון עצום למי שנוסע עם הרכב נסיעות רבות וארוכות מחוץ לעיר ולאחר מכן נאלץ לבצע נסיעות עירוניות נרחבות וניתן יהיה להשתמש בנסיעות הארוכות והבין עירוניות לצורך טעינה חלקית (או אפילו כמעט מלאה) של הסוללה.

במהלך המבחן צריכת הדלק של הסקודה סופרב עמדה על ליטר ל-18.5 קילומטרים, וכמו שקורה לנו כמעט תמיד במבחנים לרכבי פלאג אין – זה נתון יפה, והוא מגיע בעיקר בגלל מאמץ שלנו לנוסע ברכב "כפי שהוא מיועד" – בעיקר על חשמל. חשוב לזכור שצריכת הדלק עשויה להשתנות ולהציג פערים ענקיים ברכבי פלאג אין והיא תלויה באופן ישיר במידה בה אתם משתמשים במערכת החשמלית של הרכב. 

להרחבה בנושאים אלו – מומלץ לעיין במדריך לרכבי פלאג אין

סקודה סופרב 2023

מערכות בטיחות, קרוז קונטרול אדפטיבי

הסופרב נבחנה במבחני ה-NCAP בשנת 2015 וזכתה ב-5 כוכבי בטיחות, ובהתחשב בכך שהדגם לא השתנה באופן מהותי מאז – זה הציון אליו נתייחס במבחן זה. היא מאובזרת במרביתן המוחלטת של מערכות הבטיחות ויש כאן בין השאר התראה על סטייה מנתיב, התראה על המצאות רכב בשטח מת (באמצעות המנגנון של קונצרן פולקסווגן שאני מאוד אוהב אשר מציג מנורה בחלקה הפנימי של מראת הצד, ולא אייקון מואר על גביה ישירות), תיקון אקטיבי ובלימה אוטונומית, זיהוי תמרורים ועוד. אין לנו כאן התראה על שכחה במושב האחורי או התראה על עייפות נהג, ומצלמת ה-360 איכותית במידה סבירה ונעדרת מספר פונקציות. עניין משעשע שנוגע לזה, אגב, הוא העובדה שניתן לשטוף את מצלמת הרוורס האחורית – ממש כמו ב-BMW iX! (הרחבה על הנושא תוכלו לראות במבחן הוידאו לעיל).

הקרוז קונטרול האדפטיבי עובד בסדר גמור עם מידת נימוס סבירה, ואליו ישירות אין לנו טענה – הטענה היא לאופן התפעול. יצרניות מסויימות בוחרות למקם את הכפתורים על גבי ההגה, מה שמאפשר שליטה נוחה ואינטואטיבית, אבל בסקודה – וביתר שאת ברכב ברמת הסופרב פלאג אין – בחרו להתנהל בהקשר זה כאילו אנחנו פראי אדם ושמו את אותו גידול מכוער בחלק השמאלי תחתון של מערך ההיגוי. אולי בדומה לאודי, גם כאן כדאי לשלוח לחברה איזה מכתב בצ'כית – Inal Dinku, jak moc po tobě můžeme chtít, abys posunul tenhle nechutný růst?!

סקודה סופרב

לורין קלמנט?!

בכל פעם בה הייתי רואה סופרב שכזו נוסעת על הכביש (רמת הגימור המדוברת קיימת גם ברכבי בנזין ודיזל), לא הקדשתי יותר מידי מחשבה לכיתוב מעל לגלגלים הקדמיים וכסוג-של-דיסלקט-לא-מאובחן הייתי שמוכנע שמדובר בצמד המילים "לימיטד אדישן". אז לא, על אף העובדה שמדובר בדגם בכיר ביותר בליין-אפ הפלאג אין של סקודה – לא מדובר בלימיטד אדישן.

לורין קלמנט זהו שמם של שני יזמים צ'כיים מתחילת המאה ה-20, בעלי חברה שנשאה את שמם והפכה במרוצת הימים לסקודה עצמה. מדובר בחלק מהותי וחשוב (גם אם לא ארוך במיוחד) מההיסטוריה של סקודה, ובחברה בחרו להנציח את פועלם של השניים האלו ע"י הענקת שמם לרמת הגימור הבכירה הזו, כאשר מעבר לכל הטוב שקראתם כאן עד כה ואתם צפויים לקרוא בהמשך – יש לנו גם תפירה יחודית על גבי המושבים עם שמותיהם של שני הצ'כים והופעה של השם הזה במספר מקומות נוספים ברכב.

סקודה סופרב 2023

איך זה נוסע?

נתחיל מהסוף: נכון, מדובר ברכב מנהלים גדול, בעל הנעה קדמית וכבד שחוויית נהיגה בו זה לא בדיוק מה שהכי עניין את המהנדסים בעת הפיתוח שלו. ועדיין, הסקודה סופרב הציעה את אחד הרכבים עם חוויית הנהיגה היותר טובה שבחנו במגזין עד כה – בעיקר בגזרת הפלאג אין. על אף שהמערכת כאן דומה מאוד לזו שראינו באוקטביה, מעבר לעובדה שהמנוע מרגיש הרבה יותר מתאים והולם כאן (לצד תוספת ההספק), חוויית הנהיגה מתפרסת להרבה מעבר לכך.

ראשית, הסופרב ברמת הגימור הזו – לאורין קלמנט – מצויידת בבולמים אדפטיביים שגם ניתנים לכיוונון בהתאם למספר מצבי נהיגה מוגדרים מראש ואף מאפשרים משחק באופן פרטי ללא תלות במצב נהיגה מסויים. למרות התצורה שכיום היא כבר פחות פופולרית, קשה לומר שבולמים אדפטיביים מספקים חוויית נהיגה לא טובה וזה אכן לא המצב כאן: בכל הנוגע לשיכוך מהכביש, גם אם היא לא "הטובה ביותר" שבחנו עד כה בגזרה זו, היא בהחלט בחמשת הטובות ביותר.

סקודה סופרב 2023

יש לה בידוד רעשים טוב מאוד, עם קצת רעשי רוח שמגיעים – כרגיל – מקורה A, רעשי הכביש מבודדים היטב למרות הג'אנטים הגדולים, וגם כאשר מנוע הבנזין נכנס לפעולה – קשה לומר שהצליל שלו מהדהד ברחבי תא הנוסעים כפי שקורה ברכבי פלאג אין זולים ופשוטים יותר. תוספת מעניינת שמאוד מצאה חן בעיניי היא שהרכב "מיידע" אותנו שמנוע הבנזין עובד על ידי מעין ויברציה קלה שבקלות שמועברת בהגה.

ישנן גם טענות – גם הדוושות וגם ההגה הרגישו ספוגיים במקצת. לא ברור למה זה קורה בהגה היות והוא מתוגבר חשמלית, וגם במצב ספורט הוא הרגיש מעט יותר מידי דרדל'ה. עם הדוושות אין באמת יותר מידי מה לעשות עם התחושות האלו, ולמרות שמדובר בטענות קטנות  יחסית עדיין חשוב לציין אותן. נהיגה טכנית אפשרית כאן לגמרי, גם אם לא תביא אתכם מאוד מהר ומאוד רחוק, אבל לא לזה הסופרב פלאג אין מיועדת. ניתן יהיה לסכם את חוויית הנהיגה כך: זו ספינת תענוגות, שיודעת גם לבעוט בתחת כשצריך – אבל ממש בקטנה.

סקודה סופרב 2023
בין הדרכים הבודדות לזהות מרחוק שמדובר בגרסת פלאג אין

מחירים וסיכום

מחירה ההתחלתי של הסופרב פלאג אין עומד על 265 אלף שקלים כאשר רמת הגימור לאורין קלמנט, זו שנבחנת כאן אצלנו, עולה 285 אלף שקלים. היא מאובזרת עד מעל לראש במגוון עצום של פריטי נוחות שמקלים על החיים ממושב הנהג ועד לקצה-קצהו של תא המטען, היא מספקת טווח חשמלי סביר לחלוטין, איכות נסיעה מדהימה ויכולות חשמליות מרשימות על אף העובדה שמדובר ברכב פלאג אין.

אפשר להתלונן קצת על חלקי פלסטיק כאלו ואחרים שהרגישו מאוד פשוטים ברכב ברמת המחיר הזאת, אפשר להתלונן על הקרוז קונטרול האדפטיבי עם הגידול המרגיז שלו, אפשר להתלונן על הדוושות וההיגוי הרכים, ומן הסתם ככל שהמבחן נמשך היה יותר זמן כך היינו מוצאים עוד דברים להתלונן עליהם (אם כי זה ממילא הלך ונהיה קשה עם הזמן).

סקודה סופרב 2023

אבל אלו טיפות בים אל מול החבילה הכוללת שמציעה רכב פלאג ין מעולה, יוקרתי, לא מנכר עיניים וסופר מאובזר. הטענה הגדולה והבאמת יחידה במקרה הזה היא המחיר: 265 אלף שקלים לרכב מנהלים שמצויד במערכת פלאג אין אינה מחיר זול באופן גורף, ומחיר זה עלול להשאיר את הסופרב פלאג אין מעבר להישג ידם של רבים שהיו יכולים לחפוץ בה.

תצורת המנהלים גם היא מאבדת כבר שנים ארוכות מהפופולריות שלה ללא קשר לסוג ההינע, ולמרות שהסופרב נהנית מסוג של מיקרו-קוסמוס משלה בתחום זה, קשה להתכחש למציאות. מי שהתקציב מצוי בכיסו ויצליח להתגבר על המחסום הפסיכולוגי של "רכב מנהלים ולא קרוסאובר", יגלה כאן את אחד מרכבי הפלאג אין המוצלחים ביותר בישראל.

קבוצה קטנה קיבלה גישה למבחן זה לפני כולם! רוצים גם? הצטרפו לקבוצת הטלגרם של מגזין פלאג מג !

מה דעתכם על הסקודה סופרב פלאג אין? בואו לדבר איתנו על זה בקבוצת הפייסבוק "עוברים לרכב חשמלי"!

אתם בטיקטוק? גם אנחנו! בואו לבקר אותנו בערוץ הטיקטוק של מגזין פלאג מג!

סקודה סופרב 2023

טכני

מנוע בנזין: 1,400 סמ"ק מודגש טורבו, ארבעה צילינדרים, גיר 6 מהירויות כפול מצמדים

הספק משולב: 218 כ"ס, הנעה קדמית 

גודל סוללה: 13 קוט"ש

קצב טעינה מקסימלי: 3.7 קילו וואט

צריכת דלק במבחן הדרכים: 18.5 ק"מ לליטר

זמן טעינה בעמדה ביתית / ציבורית: עד 4 שעות

טווח חשמלי במבחן: 50 ק"מ

שגרת טיפולים: 15,000 ק"מ או כל שנה

מחיר רכב המבחן: 285,000 ש"ח, מחיר התחלתי – 265 אלף ש"ח

אחריות: שנתיים או 100,000 ק"מ על הרכב, 7 שנים או 150,000 ק"מ על הסוללה. ניתן להאריך את האחריות על הרכב ל-3 שנים בתוספת תשלום של 1000 שקלים

שירות: רשת מוסכי צ'מפיון מוטורס הפזורים ברחבי הארץ

סקודה סופרב 2023