אז מה בכלל הסיפור של הסמארט החדשה? המותג עצמו, סמארט, הוקם באמצע שנות ה-90 על ידי חברת בת של מרצדס אשר נשאה את אותו השם. במקור, ובעצם עד ללפני מספר שנים, המותג ייצר מכוניות עירוניות זעירות, ובארץ לא זכה להצלחה גדולה מאוד – אם כי ישנם חובבים מושבעים לרכבים אלו במחוזותינו.
בשנת 2019 ג'ילי ומרצדס בנץ הודיעו כי הם מתחילות ביוזמה עסקית משותפת במסגרתה סמארט תקום לתחייה כיצרנית רכבים חשמליים פרופר, ובתערוכת מינכן 2021 הוצג דגם הקונספט הראשון – סמארט #1. הפלטפורמה היא פלטפורמה חשמלית ייעודית פרי פיתוחה של ג'ילי (תוכלו לקרוא עוד על הנושא במדריך שלנו: ההבדלים בין פלטפורמה משותפת לפיתוח ייעודי), והיא משמשת גם הוולוו EX30 שלא ממש הצליחה להתרומם בארץ, ואת הזיקר X המעניינת שתבחן כאן בקרוב גם כן. כעת, סמארט 1 גם מגיע אלינו למבחן מקיף, ומדובר במה שבהחלט יכול להיות הפתעת השנה בתחום הרכב החשמלי בישראל!
רשימת אביזרי חובה לרכב החשמלי החדש שלכם

עיצוב סמארט 1 החשמלית
אז מה שאתם רואים בעיניים, לא מטעה אתכם. אין שום קשר בין הסמארט שנושאות את השם בגאון, לבין מה שאתם רואים כאן. מכוניות המיקרו ההן לא יכולות להיות רחוקות יותר מהקרוסואבר החשמלי הזה. ואכן מי שמביט ברכב מהצד או מכל מקום אחר רואה את הלוגו ולא ממש מצליח לעשות את הקישור כי מדובר פחות או יותר בסמארט הכי גדולה שנראתה אי פעם.
בעוד בעבר היה מדובר ברכב קטן מאוד, הסמארט החדשה הפכה למרווחת וגדולה הרבה יותר. למרבה ההפתעה, סמארט 1 הוא קרוסאובר חשמלי שדומה במימדיו למרצדס EQA, יונדאי קונה, לקסוס UX ועוד.
אני אישית מאוד אוהבת את העיצוב הזה. אני אוהבת את הקובייתיות העגלגלה, החישוקים היפים, הפסים הרוחביים הארוכים, הפנסים הקדמיים והאחוריים שכמעט מהווים תמונת מראה אחד של השני, הדלתות ללא המסגרת, ועוד הרבה נקודות עיצוביות כאן ברכב. גם השלט שלו מאוד מיוחד, והוא לבן ועגול כמו הלוגו של המותג, וזה כנראה אחד השלטים היפים ביותר שראיתי.
הדגם מגיע עם אפשרות לבחירה בין שילובי צבעים רבים, כולל צביעה נפרדת לגגות. לרוב אני פחות אוהבת רכבים בצבע לבן, כי זה מרגיש לי קצת משעמם, אבל הסמארט נראית מאוד יפה, עם הרבה סטייל ועם נוכחות גם בגרסה הלבנה עם הגג השחור שיש לפנינו.
יצאנו להקיף את ישראל עם רכב חשמלי, וחזרנו כדי לספר!

רמות גימור
בארץ תראו את הסמארט 1 ב-4 רמות גימור: Pro+ , Premium, גרסת הביצועים Brabus וגרסת ההשקה המוגבלת Launch Edition.
אנחנו לקחנו למבחן את גרסת הפרימיום. ההבדל בינה ובין גרסת ההשקה המוגבלת הוא רק הצביעה – לגרסת ההשקה יש גג ואלמנטים מוזהבים ברחבי הרכב, לצד מושבי עור בהירים ייחודיים.

אזור הנוסעים מלפנים
הדגם מגיע כסטנדרט עם גג פנורמי, חישוקי סגסוגת בגודל 19 אינץ', כיסא נהג עם כיוון חשמלי וזיכרונות, דלת תא מטען חשמלית, מראת נסיעה לאחור מתכהה, חלונות אחוריים כהים, ועוד. ברמות הגימור פרימיום מתווספים לסמארט גם מערכת שמע של Beats שנותנת ביצועים, תאורת חזית CyberSparksLED ופנסי מטריקס לד, גלגל הגה מצופה עור עם סמל מואר, ספי דלתות מוארים, תצוגה עילית בגודל 10 אינץ', מערכת טיהור אוויר ועוד.
יש כאן אנדרואיד אוטו ואפל קאר פליי אלחוטיים שעובדים באופן נהדר, והמסך הענק רק מסייע לכל החוויה (שימו לב שבדגמי אייפון 12 ו-13 עדיין תצטרכו כבל כרגע). בנוסף להם, יש פה גם עוזרת קולית באנגלית – שמונפשת על ידי שועל חמוד במיוחד.

חוויית המשתמש בתא הנהג והנוסעים
הסמארט 1 מעוצבת היטב גם מבפנים, והיא מאוד מאוד מרווחת. גם בעיצוב וגם בפונקציונאליות היא מרגישה לי כמו רכב שפונה לקהל צעיר יחסית. יש פה דגש חזק על סטייל ועל טכנולוגיה. רמת הגימור של כל החומרים פה מאוד מאוד גבוהה והוא ממש לא "סיני" במגע.
מושבי הרכב נוחים מאוד, ושני המושבים הקדמיים ניתנים לכיוונון חשמלי (כולל הגבהה טובה ותמיכה לגב התחתון) וחימום, כאשר גם ההגה מתחמם (דבר נהדר בנסיעות חורפיות).
מסך המולטימדיה של הרכב פנטסטי, ענק, ומעוצב ממש יפה – אבל מבלבל קלות, וזה כנראה הדבר היחיד שמזכיר שמדובר ברכב סיני ביסודו. יש לו 4 תפריטים שונים במסך עם הרבה מאוד פיצ'רים. התפעול של רוב המערכות מצריך התעסקות עם מערכת המולטימדיה, וזה קצת מסרבל.

אזור הנוסעים מאחור
הרכב מרווח מאוד מאחור, כפי שהוא אמור להיות, והוא כולל את כל הפונקציונאליות שאנחנו צריכים ברכב. יש לו פתחי מיזוג, שקעי USB, משענת יד מרכזית עם מתקן כוסות ופתח למגלשי סקי, ידיות, תאורה, ואחסון בדלתות וגב המושבים.


תא המטען
תא המטען כאן קטן יחסית, וזה המחיר שבחרו בסמארט לשלם על חשבון תא הנוסעים אדיר המימדים והסופר מרווח הזה שיש כאן. יש לו סף טעינה גבוה ואין לו יותר מידי מקום. נפחו 273 ליטר, או 411 ליטר בעת קיפול המושבים האחוריים. יש פתיחה חשמלית ברמת גימור זו, וכל מני תוספות כמו רשתות, תאורה ושקע 12 וולט. מתחת לרצפה יש מגירה תחתונה מרווחת מאוד לאחסון כבל טעינה, ודברים שלא תעשו בהם בשימוש יומיומי.


תא מטען קדמי ויכולות גרירה
וזה לא כל שטח האחסון, כי לרכב יש גם תא מטען קדמי! הוא נפתח ומוחזק עם מוטות טלסקופיים נוחים. יש לו נפח קטן וחביב של 15 ליטר – ותוכלו לאחסן בו את ערכת הניפוח ועוד דברים קטנים.
בנוסף, לרכב יש יכולת גרירה של 750 ק"ג ללא בלמים, ו-1,600 ק"ג עם בלמים.

מנוע
לסמארט שתי אפשרויות הינע: עם הנעה אחורית, ורמת גימור ייעודית תחת השם בראבוס – לה הנעה כפולה. לגרסה שאתם רואים כאן לפניכם ישנה הנעה אחורית בהספק של 272 כוחות סוס מרשימים במיוחד, והיא מאיצה מ-0 ל-100 קמ"ש בתוך 6.7 שניות בלבד.
להרחבה בנושאים אלו – מומלץ לעיין במדריך רכב חשמלי

מערכת חשמלית וטווח נסיעה במבחן
לסמארט 1 יש סוללה בגודל 66 קוט"ש, שמספיקה לטווח מוצהר של עד 440 ק"מ בגרסה זו (ובגרסת הלימיטד אדישן).
בגזרת הרגנרציה, לצערנו הרב המהנדסים החליטו לדחוף את מערך השליטה עמוק לתוך תפריטי המולטימידיה ולהפוך אותו ללא נגיש, וחבל מאוד! לרכב יש 2 מצבי רגנרציה, רגילה וחזקה, שנשלטים רק על ידי לחיצה על כפתור המגע של ההגדרות, וזו האופציה הראשונה שמופיעה. זה לא נורא כמו לדחוף את זה לעומק מערכת המולטימדיה, ובהחלט שיפור לעומת רוב היצרניות הסיניות, למרות שבכל מקרה ועם כל השיקולים העיצוביים היינו מעדיפים כפתור/מנוף על גבי ההגה.
הטעינה של הסמארט מתבצעת דרך שקע שנמצא מעל לגלגל השמאלי אחורי, בקצב של 22 קילו וואט. הסמארט 1 היא המכונית הראשונה ברמת מחיר זו, ובין הבודדות בשוק בישראל, אשר מאפשרות טעינה בקצב שכזה כסטנדרט! ומדובר במהלך שהוא שובר שוויון בשוק הרכב החשמלי, לפחות ברמות מחיר אלו, עליו נדבר גם בהמשך. טעינה ביתית בקצב מקסימלי, או שימוש בעמדת AC ציבורית (כלומר – עמדה "רגילה") – יכולה לטעון את הסוללה של הסמארט בתוך פחות מ-3 שעות!!!
בעמדה מהירה, תוכלו לטעון את הסוללה בקצב מירבי של 150 קילוואט.
במהלך המבחן אנחנו השגנו נתון טווח מאוד מעניין של 389 ק"מ, ונתון זה הושג דווקא בתנאי גשם, קור ומזג אוויר קשה. הנתון קרוב מאוד לטווח המוצהר, מה שהופך אותו למרשים אף יותר בהתחשב בתנאי הקור ששררו בזמן צילומי המבחן, אך שימו לב שיכולים להיות שינויים בטווח בהתאם לאופן הנהיגה שלכם וכמובן למזג האוויר החיצוני. להרחבה בנושא, תוכלו לקרוא את מדריך "למה הטווח של הרכב החשמלי יורד בחורף".
להרחבה לגבי מושגים טכניים, מומלץ לעיין במילון המושגים החשמלי

בטיחות ומערכות עזר בסמארט 1
סמארט 1 זכתה ב-5 כוכבי בטיחות במבחני הריסוק של היורו NCAP, ויש לה מערכות בטיחות חכמות בפיתוח משותף עם חברת מוביליי הישראלית. הרכב מגיע בין השאר עם מצלמת 360 מעלות, בקרת שיוט אדפטיבית שעובדת ממש יפה, בקרת סטייה מנתיב, זיהוי רכב בשטח מת עם תיקון והתראה בשני מוקדים (על גבי המראות ובתאורת האווירה – כמו במרצדס!). בנוסף, יש לה גם סייען חנייה אוטונומי, חיישני חנייה קדמיים ואחוריים, מערכת אזהרה בעת פתיחת הדלתות, בלימת חירום ועוד.

איך סמארט 1 החשמלית נוסעת?
לסמארט #1 יש 3 מצבי נהיגה, שנשלטים על ידי כפתור מגע. כפי שכבר ציינתי כשדיברנו על המערכת החשמלית, לרכב יש שתי דרגות רגנרציה שנשלטות דרך מסך המגע (שזה מעצבן אבל קל יותר מבהרבה רכבים סינים אחרים) ועוד דרגה שהיא בעצם סוג של נהיגה בדוושה אחת – מצב ה-e pedal. במצב הזה הרגנרציה היא הכי חזקה שאפשר, אבל צריך להיות זהירים עם זה כי הוא לא מביא את הרכב לעצירה מוחלטת לגמרי.
הרכב מציע בידוד רעשים פנטסטי גם מבחינת רעשי כביש וגם מבחינת רעשי רוח. יש לו בולמים על הצד הקצת קשיח משום מה, המנוע תפור בצורה מושלמת למימדיו, ויש המון מרווח ושדה ראייה בפנים הרכב. הסמארט 1 נוחה מאוד, כיפית לנהיגה, ובסך הכל תוצאה שמאוד קשה להשיג – היא עושה הכל בצורה מצוינת.

מחיר סמארט 1
לרכב יש 4 רמות גימור, שמחירן מתחיל מ-175 אלף ש"ח (עבור רמת הגימור הבסיסית פרו+). רכב המבחן הוא מרמת גימור פרימיום ומחירו 190 אלף ש"ח, בעוד שהדגם הבכיר ביותר (הבראבוס) עולה 210 אלף ש"ח. אם תרצו לרכוש את גרסת ההשקה המוגבלת (ממנה הגיעו ארצה רק 50 יחידות), תשלמו 195 אלף ש"ח. מכלמוביל נמסר לנו כי כל מאות היחידות שהגיעו במקור של הסמארט 1 ארצה לפני ובמהלך ההשקה, נמכרו.

סיכום מבחן סמארט 1
אז כפי שאתם מבינים, מבחינתנו מדובר בהחלט באחת מהפתעות השנה. מעבר לדברים המובנים מאליהם מהמבחן, כמו רמת הגימור הגבוהה, הליטוש, המרווח המעולה מבפנים לצד המימדים הקומפקטיים יחסית מבחוץ, יש לסמארט עוד כמה קלפים בשרוול, כשהשניים העיקרים בעינינו הם נושא הטעינה והמחיר.
בגזרת הטעינה – הרכב מציע יכולות טעינה שכמעט ולא נראו בארץ עד כה, בטח לא ברכב ברמת מחיר זו. נכון, בשביל שתוכלו לטעון אותו בבית בקצב הטעינה המקסימלי תצטרכו לארגן תשתית של 32 אמפר תלת פאזי פנויה רק בשבילו (במקסימום), אבל גם בשימוש בעמדות טעינה ציבוריות רגילות – לא מהירות – אתם תוכלו להשיג תוצאות מרשימות במיוחד, היות ומספיק למשל שהגעתם לאימון היומי בחדר הכושר לשעתיים, חיברתם את הרכב לעמדה ציבורית, ובגמר האימון שערך שעה וחצי הרכב כבר טעון במלואו (כי ממילא הגעתם עם איזה 60% בסוללה). מדובר בעיניי בפיצ'ר שלא רק שהוא חסר תקדים בארץ ברכב כזה, הוא גם בהחלט יכול להקל באופן משמעותי על מי שמתלבט לגבי המעבר לרכב חשמלי.
יש לנו גם את נושא המותג ומעריציו השרופים: מי שמחזיק כיום באחד מדגמי הסמארט המקוריים, בין אם בנזין ובין אם חשמלי, כנראה שלא ירוץ להחליף. מעריצי המותג ההארדקוריסטים נותרו מאחור וקשה לי להאמין שנראה בעתיד הקרוב סמארט חשמלית חדשה "כמו של פעם". הכיוון של ג'ילי ומרצדס ברור – קרוסאובר חשמלי מרווח, מאובזר וטכנולוגי על חשבון המימדים הזעירים.
גזרת המחיר גם היא מחזקת את התחושה שלנו שהסמארט היא הפתעת השנה בעולם הרכב החשמלי בישראל: בעבר, רכבים אלו תומחרו באופן גבוה מאוד ביחס למה שהם הציעו, אך כעת – היא מתומחרת באופן שמטשטש מאוד את הגבולות בין דגמים "עממיים" יותר מסין, כמו ה-BYD ATTO 3, ה-MG ZS ועוד – לבינה, שמוגדרת יותר כמותג יוקרה. במהלך ההשקה מחיר הרכב עמד על 175 אלף שקלים, כאשר המזמינים הראשונים זכו להנחה נוספת של 5,000 ש"ח ממחיר ההשקה, מה שהפך אותה אז לעסקה אולטרה אטרקטיבית. אנחנו לא יודעים מה יהיה עם המחיר בעתיד, אך מחזיקים אצבעות שהוא ימשיך להיות תחרותי ביחס לתמורה ושהטענה שלנו שמדובר בהפתעת השנה תחזיק מים ותמשיך להיות רלוונטית.
רוצים להתייעץ לגבי דגמי סמארט ומרצדס, או לספר על החוויה האישית שלכם? פרסמו פוסט בקבוצת הפייסבוק הרשמית של מגזין פלאג מג – עוברים לרכב חשמלי
אנו מאחלים לכולם ימים שקטים בתקופה קשה זאת, ושהחדשות היחידות שנקבל יהיו לגבי דגמי רכבים חדשים.

מפרט טכני של סמארט 1
הספק מנוע חשמלי של רכב המבחן: 272 כ"ס, הנעה אחורית
גודל סוללה: 66 קוט"ש
קצב טעינה מקסימלי בטעינה ביתית: 22 קילו וואט
קצב טעינה מקסימלי בטעינה מהירה: 150 קילו וואט
זמן טעינה ביתית: כ-3 שעות!
טווח מוצהר: 440 ק"מ בטעינה אחת
טווח נסיעה במבחן: 489 ק"מ בטעינה אחת
מחיר רכב המבחן: 190 אלף ש"ח
אחריות: 3 שנות אחריות (ללא הגבלת ק"מ) על הרכב. 8 שנות אחריות או 200,000 ק"מ על הסוללה (לפי המוקדם מביניהם)
שירות: רשת מרכזי השירות של כלמוביל הפזורים ברחבי הארץ
[מחיר הרכב, תנאי האחריות והמפרט שלו נכונים לרגע כתיבת המבחן, ויכולים להשתנות בפועל]