זיקר (ZEEKR) היא אחת ממספר יצרניות רכב ששייכות למטריית הענק של קונצרן ג'ילי. המותג החל את פעילותו בישראל ממש בשלהי 2023 עם שני דגמים – זיקר 001 שכבר נבחנה אצלנו, והזיקר X לשמה התכנסנו כעת. היצרנית אומרת כי עד שנת 2025, יצאו לשוק 8 דגמים חשמליים ייעודיים של זיקר.
אני לקחתי למבחן את זיקר X בגרסת הלונג ריינג' (ZEEKR X Long Range), שכמו ששמה מרמז – היא הגרסה עם טווח הנסיעה הגדול ביותר. אז מה דעתי על הרכב?
רשימת אביזרי חובה לרכב החשמלי החדש שלכם

עיצוב זיקר X
הזיקר X הוא קרוסאובר יוקרתי וקומפקטי עם עיצוב שונה ומיוחד ביחס לסגמנט. אני מאוד אהבתי את העיצוב הצעיר, המגניב והלא שגרתי. הוא מינימליסטי למדי, וכולל צורת פנסים מגניבה בתאורת ה-Full LED בקדמית, הרבה זוויות חדות, מסגרת מלבנית מלפנים וצורת גיאומטריות מאחור. העיצוב הזה ממש עתידני, והלוק הטכנולוגי נתרם גם מכל מצלמות ה-360 מעלות שמקיפות את הרכב.
עיצוב הדגם מאופיין גם בדלתות ללא מסגרת עם סגירה רכה; ידיות מיוחדות שנכנסות פנימה; חלונות ושמשה אחוריים כהים; חישוקי סגסוגת בגודל 19 אינץ'; גג פנורמי כהה שחוסם קרני UV; ומראות צד מתכהות, מתחממות ומתקפלות אוטומטית (עם זיכרונות) – שזכו בתואר "המראות הכי יפות שנבחנו עד כה בפלאג מג".
ה-X משווק בישראל בארבעה צבעים חיצוניים, כולל הירוק המגניב הזה. מבפנים, הוא מגיע עם אפשרות לבחירה בין 2 סוגי ריפוד (שעשויים מעור טבעוני, ואף ממוחזר בגרסה הלבנה).
יצאנו להקיף את ישראל עם רכב חשמלי, וחזרנו כדי לספר!

אזור הנוסעים מלפנים ב-XPENG P7
כמו שהרכב נראה מגניב מבחוץ, הקו העיצובי הזה ממשיך גם פנימה. הישיבה בו מאוד גבוהה מהכביש והמושבים נוחים בטירוף, מרופדים בעור טבעוני, וכוללים כיוונון חשמלי לשני המושבים הקדמיים וזיכרונות למושב הנהגת. גם החלונות גדולים מאוד והם תורמים לתחושת המרחב הרב בפנים הרכב. הכל בתוך הרכב מרגיש יוקרתי, איכותי ומוקפד. חלל הפנים המרווח הוא כמובן תוצר ישיר של השימוש בפלטפורמה ייעודית לרכב חשמלי.
במבחן הווידאו הקדשתי זמן ממושך למעבר על הרבה מאוד פיצ'רים בתוך הרכב, אז אם תרצו לראות בעצמכם מה הרכב מציע מומלץ לצפות במבחן המצולם (בתיאור הסרטון תמצאו סימניות שיאפשרו לכם לדלג לקטעים שאתם רוצים לצפות בהם). בואו נעבור עליהם כאן בקצרה יחסית.
בחלל הפנים תמצאו גג פנורמי עצום וכהה, הגה מעוצב היטב ונעים למגע עם כפתורי שליטה, מראה מרכזית מתכהה אוטומטית, ידיות סמויות יפות, כפתורי שליטה מעוצבים לחלונות, 2 חיבורי USB-C מלפנים – אבל אין לו שקע מצת.
לוח השעונים החכם של הרכב גם הוא כולל תצוגה מפורטת, שכוללת הדמייה של הרכבים סביבכם, כמו שראינו בזיקר 001, סמארט 1 ואקספנג P7. אם הפעלתם את ה-WAZE תראו בו גם את מספר הכביש בו אתם צריכים לרדת ומה המרחק ממנו.
מעל להגה וללוח השעונים תראו את התצוגה העילית, שנעשה בה שימוש חכם. היא כוללת את תמרורי המהירות, המהירות שלכם, וגם הנחיות ניווט – שכוללות חצים מונפשים מגניבים.

חוויית המשתמש בתא הנהג.ת והנוסעים
בגלל שהעיצוב מינימליסטי ועם דגש טכנולוגי, מתחת למערכת המולטימדיה אין כפתורים וזה כרגיל מציק לי. מה שכן יש לנו זה מסך מולטימדיה ענק (בגודל 14 אינץ') ונוח לשימוש, עם עדכוני תוכנה באוויר. הוא מתממשק עם אנדרואיד אוטו ואפל קארפליי באופן אלחוטי ועובד פשוט מצוין. אני לא אוהבת את זה שהמיזוג וכמעט כל מערכות הרכב נשלטות דרך מערכת המולטימדיה, אבל לפחות יש לכם אופציה להנמיך ולהגביר את עוצמתו ולשלוט בטמפרטורה דרך הכפתור הימני בהגה. בשביל לשלוט בכיוון אליו פונים פתחי המיזוג עדיין תצטרכו להתעסק במסך, וזה קצת מעצבן. מה שכן, ברגע שסיימתם, המסך חוזר אוטומטית ובעצמו לניווט שלכם ב-WAZE.
אני אוהבת מאוד כרגיל את פונקציית הכניסה וההתנעה ללא מפתח – ויש לכם גם אופציה להפעיל את מצב Parking Comfort ששומר על המיזוג פועל בזמן חנייה קצרה כאשר קמים מהכיסא. בחום הנוכחי השתמשתי בה הרבה, וזה משתלב מצוין עם פונקציית הכניסה והנעה מיידית בדומה למה שקיים בטסלה, דגמי קונצרן פולקסווגן החשמליים (דוגמת פולקסווגן ID4 וסקודה אניאק קופה), סמארט 1 המקבילה ואף האקספנג P7 שנבחנה אצלנו לאחרונה.
באוטו אין הרבה שטחי אחסון, וגם מה שיש קטן מימדים יחסית. יש לזה יתרון בדמות מרחב גדול יותר בחלל הנוסעים. למשל, אין קונסולה מרכזית שמפרידה בין שני המושבים הקדמיים, וככה יש יותר מקום לברכיים (יש כמה וכמה עוקבים של המגזין שכבר התלוננו על המחסור במקום זה ברכבים אחרים). אבל זה בא על חשבון זה שחסר קצת מקום לאחסון דברים. אם זה יפריע לכם תמיד תוכלו להזמין ברשת קונסולה מרכזית שמתאימה לרכב, אבל בואו נראה מה כן יש לנו. שטחי האחסון הקיימים מעוצבים באופן מגניב וחכם, וכוללים בין השאר מטען אלחוטי בעיצוב ייחודי, מתקן כוסות שנפתח לשניים, וו תלייה לתיק קטן, ומקום למשקפי שמש (שזה פיצ'ר שמשום מה חסר בהרבה רכבים חדשים).

אזור הנוסעים מאחור
הרכב מאוד נוח ומרווח גם מאחור. הנוסעים נהנים מפתחי איוורור נפרדים שממוקמים על גבי קורה C, שני ווים לתיקים או לריחן, משענת יד מרכזית עם מחזיק כוסות כפול, תאורת קריאה, מתקן לטלפון ועוד מספר שטחי אחסון קטנים. בנוסף ישנם זוג שקעי USB לטעינה, אחד רגיל ואחד TYPE C. גם כאן רמת הגימור פשוט מצוינת, והעיצוב מודרני מאוד וייחודי.

תא המטען האחורי של זיקר X
תא המטען האחורי של זיקר X נפתח חשמלית בכל הדרכים שאנחנו מכירים – דרך השלט, מסך המולטימדיה וכפתור על גבי תא המטען עצמו. הוא מציג מבנה עמוק ורחב, וסף טעינה גבוה. יש לו וילון הצללה, ווי קשירה ותאורה. מתחת לרצפת תא המטען יש מגירה תחתונה יחסית עמוקה שניתן לאחסן בה כבל טעינה, אביזרי בטיחות ודברים נוספים. נפח תא המטען הוא 362 ליטר במצב הרגיל, ועד 1,182 ליטרים בעת קיפול המושבים האחוריים.

תא המטען הקדמי של זיקר X
ואם לא הספיק לכם כל המקום מאחור, יש לנו גם תא מטען קדמי! בנפח קטן וחביב של 15 ליטר – בו תוכלו לאחסן את ערכת הניפוח ותיקים. הפתיחה שלו קלה מאוד באמצעות המוטות הטלסקופיים, וכפתור הפתיחה נמצא במיקום אינטואיטיבי ליד דלת הנהג מבפנים. הוא לא מואר, וללא מכסה, אבל אני אוהבת את הניצול החכם של השטח!

הפלטפורמה
כל דגמי המותג מתבססים על הפלטפורמה החשמלית הייעודית של ג'ילי, שנקראת SEA (ר"ת Sustainable Experience Architecture), וניתנת לשימוש ברכבים מסגמנטים שונים. הפלטפורמה הזו פותחה בחטיבה האירופאית של ג'ילי בשוודיה (CEVT), שמופיע איזכור שלה גם בסף הכניסה הכסוף של הרכב. ראינו אותה בזיקר 001, סמארט 1, והיא משמשת גם את וולוו EX30 ודגמים חשמליים אחרים של הקונצרן. כרגיל, הדבר מאפשר יצירה של רכב שמתוכנן בראש ובראשונה להיות חשמלי – ולנצל בחוכמה את מרחב הפנים שלו, שטח האחסון ואף המבנה שלו. תוכלו לקרוא עוד על הנושא בכתבה שלנו: ההבדלים בין פלטפורמה משותפת לפיתוח ייעודי.
ה-SEA מחולקת להרבה תתי פלטפורמות. הזיקר X חולקת את אותה תת-פלטפורמה (E הקומפקטית) עם הסמארט 1 שכבר בחנו.

מנוע
לזיקר X יש 2 אפשרויות הינע: הנעה אחורית, והנעה כפולה. לגרסה שלקחתי למבחן ישנה הנעה אחורית בהספק של 272 כוחות סוס (בדומה לזיקר 001 ולסמארט 1 שבחנתי בעבר), והיא מאיצה מ-0 ל-100 קמ"ש בתוך 5.6 שניות בלבד.
להרחבה בנושאים אלו – מומלץ לעיין במדריך רכב חשמלי

מערכת חשמלית
כל גרסאות ה-X מגיעות עם אותה סוללה, שגודלה 66 קוט"ש. לרכב המבחן – זיקר X לונג ריינג' – יש הנעה אחורית. הטווח המוצהר המירבי של הרכב הוא 445 ק"מ. מניסיוננו בעבר, לחברת האם של זיקר יש יכולות מעולות בכל הנוגע לטווחי הנסיעה הנחזים על גבי לוחות השעונים ברכביה, ותכף נראה האם זה תקף גם לדגם הזה.
בגזרת הרגנרציה, המהנדסים הסיניים החליטו שוב לדחוף את מערך השליטה לתוך תפריטי המולטימדיה ולהפוך אותו ללא נגיש בצורה אינטואיטיבית, וחבל מאוד! לרכב יש 2 מצבי רגנרציה, רגילה וספורטיבית. אבל, וזה אבל משמעותי – הזיקר X מציעה נהיגה בדוושה אחת. טוב, זה לא ממש 100% בדוושה אחת, אבל זה בהחלט קרוב מאוד לשם, ועובד נהדר – מה שקצת מייתר את הצורך בהתעסקות ברגנרציה למי שאינו מתכנן להיכנס למעמקי התחום.
הטעינה של הזיקר X מתבצעת דרך שקע שנמצא מעל לגלגל השמאלי אחורי. היא מתבצעת בקצב של 11 קילוואט. טעינה ביתית בקצב מקסימלי, או שימוש בעמדת AC ציבורית (כלומר – עמדה "רגילה") – יכולה לטעון את הסוללה של הזיקר X בתוך סדר גודל של 7 שעות!
בעמדה מהירה, תוכלו לטעון את הסוללה בקצב מירבי של 150 קילוואט.
מבחינת הטווח במהלך המבחן, אנחנו השגנו נתון של 390 ק"מ, בנסיעה שאינה אגרסיבית מדי. וכמו שאני תמיד אומרת, אפשר להגיע ליותר ולפחות. מחשב הדרך נאמן יחסית לטווח שנותר לכם בהתאם לאופי הנהיגה.
בנוסף, הרכב תומך ב-V2L, ותוכלו לגשת לפיצ'ר דרך שנראית פונקציה שנקראת power other devices. כדי להשתמש בטעינה הזאת עליכם לרכוש מתאם ייעודי, ואז תוכלו לספק חשמל למכשירי חשמל חיצוניים. עקב המצב הבטחוני הכנתי מדריך לרכב חשמלי בתרחיש עלטה ובזמן הפסקות חשמל ארוכות, והוא קיים גם בגרסת וידאו.
להרחבה לגבי מושגים טכניים, מומלץ לעיין במילון המושגים החשמלי

בטיחות ומערכות עזר
זיקר X קיבל 5 כוכבי בטיחות במבחני הריסוק של היורו NCAP. מוטמעות בו מערכות בטיחות שפותחו יחד עם חברת מוביליי (Mobileye) הישראלית. הרכב מגיע עם מערכת סיוע נהיגה חכמה המבוססת על 5 מצלמות, 5 מכ"מים מתקדמים ו-12 חיישני אולטרסאונד, ומספקת למעלה מעשר פונקציות סיוע נהיגה חכמות – כולל בקרת שיוט אדפטיבית לכל המהירויות וסיוע חניה אוטומטי. במקביל לכך, גם הסוללות של זיקר עוברות בדיקות מחמירות ביותר, והיצרן שם דגש גבוה מאוד על כך.
בין המערכות הקיימות יש מערכת התרעת ערנות נהג אלקטרונית, ובדומה למערכת הבטיחות שראינו ב-BYD דולפין, גם כאן יש מערכת להגנה מפני שכחת ילדים, שמתריעה מפעילה את המיזוג לאחר זמן מה ברכב ופותחת את החלונות. בנוסף תמצאו ברכב זיהוי תמרורים ושילוט, ניטור מהירות בזמן אמת ומניעת חריגה מהמהירות המותרת, אורות גבוהים אוטומטיים, סיוע בשמירה על נתיב, בלימה אוטונומית, מערכת זיהוי כלי רכב ב"שטח מת", חיישני חנייה קדמיים ואחוריים עם סייען ו-7 כריות אוויר.
בניגוד ל-001 שלקחנו לפני עדכון התוכנה וחווינו בו מערכות בטיחות מעט קפריזיות, כאן כבר עברו כמה וכמה עדכוני תוכנה ומערכות הבטיחות מתפקדות פשוט מעולה.
כשאתם נוסעים לאט ומאותתים, תצוץ תצוגת מעוף הציפור של הרכב שלכם ותצוגה של כל המצלמות עם השטחים המתים – שכוללת הדמייה מגניבה של הרכב, אבל כרגיל מפריעה לראות את הניווט ב-WAZE.
יש לכם גם תצוגת רכב בשטח המת על גבי המראות, ואם תפהקו – תצוץ לכם התראת עירנות נהג. מערכת מצלמות ה-360° עובדת בצורה מצוינת, המצלמות איכותיות מאוד ומציגות תמונה פנטסטית על מסך המולטימדיה.

איך זיקר X לונג ריינג' נוסעת?
לזיקר X יש 3 מצבי נהיגה – שנקראים במערכת מצבי האצה, וכוללים מצב Reduced (הכי חסכוני), סטנדרט וספורט. הם נשלטים דרך מסך המולטימדיה, שזה כאמור לא הכי נוח.
בידוד הרעשים בנסיעה כאן הוא טוב מאוד מבחינת רעשי כביש ורוח. בנסיעה במהירויות גבוהות יש מעט רעשי רוח מכיוון המראות, אבל זה די הכל.
הנהיגה ברכב נוחה וחלקה, והוא לא מתאמץ. נראה שהמנוע חזק מספיק למימדי הרכב. למרות זאת, הבולמים קצת קופצניים לפעמים, בעיקר בנסיעה עירונית איטית.

אפליקציה
נכון לעכשיו הדגם לא מגיע עם אפליקציה, אבל זה צפוי להשתנות ממש בקרוב. היא תיכנס בטפטופים עבור הלקוחות הקיימים, תחילה בגרסת iOS ולאחר מכן גם בגרסה לאנדרואיד.

מחיר זיקר X
לזיקר X יש 2 רמות גימור. אני בחנתי את רמת הגימור ההתחלתית, לונג ריינג', שמחירה מתחיל מ-184,990 ש"ח. על הצבע המהמם של רכב המבחן, Pine Green, תשלמו (נכון לזמן הצילום) תוספת של 2,000 ש"ח. מחירה של גרסת הקריפטון בעלת ההנעה הכפולה מתחיל מ-209,990 ש"ח.
כרגיל, יש גם אגרת רישוי, תוספת מחיר על צבעי חוץ שאינם לבן, ועוד תוספות אופציונאליות בתוספת תשלום.

סיכום ביקורת רכב זיקר X לונג ריינג'
זיקר X הוא קרוסאובר קומפקטי יפה מאוד, שלוקח צעד אחד קדימה את הגישה העיצובית המינימליסטית והטכנולוגית. למרות שהוא מאוד ישר ולעניין במבט ראשון, הוא כולל הרבה פיצ'רים בתוכו – ושם דגש על האסתטיקה בדיוק כמו שהוא שם דגש על חווית נהיגה ייחודית.
פחות אהבתי, כרגיל, את זה שהעיצוב המינימליסטי בא על חשבון כפתורים פיזיים במערכת המולטימדיה, ושבניגוד לדגמים אחרים של הקונצרן כאן היו קצת פחות שטחי אחסון. אבל מה שכן יש, מתוחכם ומעוצב היטב.
לזיקר X יש מחשבון טווח מהימן (בדומה לשאר דגמי הקונצרן), חלל פנים מרווח מאוד, מושבים נוחים מאוד עם תנוחת ישיבה גבוהה מאוד מהכביש, ופשוט כיף לנהוג בו.
רוצים להתייעץ לגבי דגמי ZEEKR, או לספר על החוויה האישית שלכם? פרסמו פוסט בקבוצת הפייסבוק הרשמית של מגזין פלאג מג – עוברים לרכב חשמלי
רוצים להישאר מעודכנים לגבי כל הדגמים החשמליים? בקבוצת הטלגרם של מגזין פלאג מג ובקבוצת הוואטסאפ שלנו תקבלו את כל העדכונים הרבה לפני כולם!
אנו מאחלים לכולם ימים שקטים בתקופה קשה זאת, ושהחדשות היחידות שנקבל יהיו לגבי דגמי רכבים חדשים.

מפרט טכני של ZEEKR X לונג ריינג'
הספק המנוע של רכב המבחן: 272 כ"ס, הנעה אחורית
גודל סוללה: 66 קוט"ש
קצב טעינה מקסימלי בטעינה ביתית: 11 קילו וואט
קצב טעינה מקסימלי בטעינה מהירה: 150 קילו וואט
זמן טעינה ביתית: מ-0% ל-100% תוך כ-7 שעות
טווח מוצהר של רכב המבחן: 445 ק"מ בטעינה אחת
טווח נסיעה במבחן: 492 ק"מ בטעינה אחת
מחיר רכב המבחן: 185 אלף ש"ח
אחריות: 5 שנות אחריות או 100,000 ק"מ על הרכב, 8 שנות אחריות או 160,000 ק"מ על הסוללה (לפי המוקדם מביניהם)
שירות: רשת מרכזי השירות של גיאומוביליטי הפזורים ברחבי הארץ
תדירות טיפולים: כל 40 אלף ק"מ או שנתיים (לפי המוקדם מבניהם).
[מחיר הרכב, תנאי האחריות והמפרט שלו נכונים לרגע כתיבת המבחן, ויכולים להשתנות בפועל]
